Trekking !!!

ROADFOX

Kerem SAYARI, T.C. Vatandaşı,
Başkan
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
12,738
Tepki puanı
530
Puanları
113
Yaş
55
treking.jpg



Trekking ingilizceden dilimize geçmiş ve yaygınlaşmış bir sözcüktür. Genel olarak Türkçe’si yürüyüş, dayanıklılık anlamını taşır. Bizde ise daha çok kullanılan ifade yürüyüş şeklindedir.
Tüm dünyada bir spor olarak görülen Trekking, aynı zaman da bir hobidir.
Trekking yapmak isteyen kişiler bunu hem hobi hem de spor olarak görmeliler. Hobi olarak bakılması gerekir çünkü severek yapılması gereken de bir iştir. Spor olarak yapılması gerekir çünkü bedeninizin dayanıklılığı ile orantılıdır

Dolayısıyla da istekler yerini hobiye bırakır. Trek de bu hobilerden bir tanesidir.
Trekking aslında basite alınacak bir iş değildir. Bunun en bariz sebebi de fizik olarak insanı zorlamasıdır. Doğayla ilgili kişilerin neredeyse tamamında farklı düşünceler vardır. Trekking bu konuda kendi içerisinde ayırdığı kategoriler ile farklılığını yansıtır.



4441273862_87276ce5d3_o.jpg



Trekking doğa sporlarının en hafif kollarından biridir. Uzun ve yorucu yürüyüş anlamına gelir. Hiking ise günübirlik doğa gezisi anlamına gelir. Dilimize İngilizceden geçen "trekking" sözcüğü Her yaştan insan trekking ve hiking yapabilir. Ülkemizde trekking ve hikinge uygun birçok bölge bulunuyor. Seyahat acenteleri Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesi başta olmak üzere birçok küçük yöre, dağ köyü, yaylalara turlar düzenliyor.
Trekking ve hikingde yürüyüş süresi parkurun zorluk derecesine göre değişiklik gösterir. Orta dereceli bir parkur yaklaşık olarak 5–6 saat sürer. Kalabalık ve gürültülü şehir hayatından bir an olsun uzaklaşmak, doğayla baş başa bir gün geçirmek ve doğadaki güzellikleri grup arkadaşlarıyla paylaşmak isteyenlerin uğraştıkları bir spor aktivitesidir. Amaç şehirde özlenen doğal yaşama bir gün olsun ayak uydurabilmektir. Tabii bunu yaparken belli bir oranda yorgunluğu göze almalısınız.
Aktivite için yürüyüşünüzü kolaylaştırması ve tatsız sürprizlerle karşılaşmanıza engel olması için bir yürüyüş ayakkabısı ve orta boy bir sırt çantası dışında teknik bir malzemeye ihtiyacınız yoktur. Ayrıca grup rehberlerinin parkurun zorluk derecesine göre verecekleri küçük ipuçları dışında teknik bir bilgiye sahip olmanıza da gerek yoktur.



8d1296074521-trekking-nedir-trekking.jpg



Yep yeni coğrafyaları görmenizi sağlar ve güzelliklere tanık olursunuz. Kimi zaman yürüyüşlerden sıkılıpta ‘ben artık tıkandım’ dediğiniz yerde karşınıza harika bir mekan çıkar ve tüm yorgunluğunuzu alıp götürür. Trekking yaparken uyum sağlamanız gereken başka bir konuya da değinmekte fayda var. Bu elbette ki rotayı iyi tanımanızla alakadar olduğu kadar kendi vücudunuzu da tanımakla alakalıdır. Yani trekking yapacak bir kişinin iyi bir kondisyona sahip olması gerekir. Uzun süreli yapacağınız treklere çıkmadan önce mutlaka vücudunuzun hamlığından kurtulmanızda fayda olacaktır. Bu saya de hem rahat bir yürüyüş gerçekleştirir hem de daha az yorulursunuz. Aksi halde direkt olarak uzun soluklu treklere başlamanız halinde sizin için ciddi sıkıntılar gün yüzüne çıkabilir.

Tabii ki trekking yaparken bir çok kurala uymakta fayda vardır. Bunlar genel anlamda grup liderleri tarafından alınacak olsa da sizin de bilginiz dahilinde olması şarttır. Bunlardan bir tanesi nereye giderseniz gidin, gidiş rotanızı saat kaçta yürüyüşe başlayıp kaçta bitirmeyi amaçladığınızı bir yakınınıza bildirmenizdir. Ayrıca yine yürüyüşe başlamadan önce jandarmaya yapacağınız bilgilendirme herhangi bir kaza anında sizin daha rahat bulunmanızı sağlayacaktır. Ayrıca trekking yaparken yanınızda baton, yedek yiyecek ve içecek, yürüyüşe uygun ayakkabı, yağmurluk, ateş yakabilmek için çakmak yada kibrit, el feneri, soğuk havalar için polar tarzı giyecekler bulundurmanız fayda sağlayacaktır.
Herhangi bir kaybolma anında dere kenarlarında bulunmamanız gerekir. Bunun sebebi ise arama çalışmalarında size seslenecek kişilerin sesi ile su sesinin birbirine karışmasıdır. Mümkün olduğu kadar hakim noktada beklemek eğer öyle hakim bir nokta yok ise bulunduğunuz yerden ayrılmamak hayati öneme sahiptir.



trekking_1301993100.jpg




Doğa Yürüyüşleri İçin Genel Kurallar


• Her türlü yürüyüş ekibinin başında bir rehber ve sonunda bir artçı bulunur. Yürüyüşe katılan her kez tarafından bu kişiler tanınırlar.
• Yürüyüşe katılan her kişi rehberin ve artçının talimatlarına uymak zorundadır.
• Yürüyüşe katılan her kişi rehberi geçmemeli ve artçıdan geri kalmamalıdır.
• Yürüyüş esnasında ekibin temposuna uyulmalı, keyfi durmalar ve yavaşlamalar yapılmamalıdır.
• Yürüyüşçü yürüyüşün bir yarış olmadığını daima hatırlamalı, yürüyüş esnasında birbirlerini geçmeye çalışmamalıdır.
• Grup düzenini bozucu hareketlerde bulunulmamalıdır.
• Yürüyüş esnasında çevrenin kirlenmemesine önem verilmeli ve yürüyüşte ortaya çıkan bütün atıklar geri getirilerek yerleşim birimlerindeki çöplüklere atılmalıdır. Bu konuda, doğal atıkların doğada bırakılabileceği yönünde fikirler üretilmektedir. Ancak 20 kişilik bir grubun ardında bırakacağı doğal atıklar, doğanın güzelliğini bozarak, bizden sonra oradan geçecek doğaseverleri rahatsız edecek hatta bazı kişilere kötü örnek olabilecektir.
• Yürüyüşler de iniş/çıkışlar eğimi azaltmak ve zorlanmamak için "S" harfi çizerek yapılmaktadır.
Kestirme yapmak amacıyla grubun rotasını bozmak hem kendimizi gereksiz yere yoracak, hem de grubun sizi izlemesi sonucu rotanın bozulmasına neden olacaktır. Daha da önemlisi sizi izleyen kişiler sizin kadar deneyimli olmayabilir ve bu durum tehlike yaratabilir. Bu nedenle rehberin izlediği rotadan çıkılmamalıdır.



trekking-tour.jpg




Yürüyüşçüler İçin Gerekli Malzemeler


• Her yürüyüşçünün mutlaka bir sırt çantası olmalıdır. Kişilerin yürüyüş esnasında denge unsuru nedeniyle ve yaralanmalardan korunabilmek amacıyla elleri boş olmalıdır. Bu nedenle diğer spor çantaları düşünülemez.
• Yürüyüşçünün ayakkabısı yürüyüş sporuna uygun, uzun bilekli, rahat, ayağını vurmayan, yürüyüşçünün ayağına alışmış ve daha önce denemiş kısacası sorunsuz ayakkabı olmalıdır. Kış şartları için su geçirmez olanları tercih edilmelidir.
Gerekli Malzemeler
• Matara, termos veya pet şişelerde en az 1.5 litre su bulundurulmalıdır.Su susadığı zaman değil her yarım saate bir ağız dolusu (3 Yudum yapar)
• Her yürüyüşçünün çantasında bir öğün yiyecek ve içecek bulunmalıdır.
• Temel ilk yardım malzemesi ve kişilere gerekli özel ilaçlar.
• Bir bıçak, çatal, kaşık, bardak, tabak ( Kırılmaz cinsten olmalı, cam eşya konulmamalıdır.)
• Yürüyüş batonları, baston veya aynı işlevi görecek sopalar yürüyüş sırasında, dere geçişlerinde ve eğimli arazilerde denge sağlanması açısından faydalıdır.
• Küçük el feneri, kibrit, dikiş malzemesi, defter, kalem, düdük.


trekking%20(0).jpg




Gerekli Giysiler


• Şapka veya bere (Mevsim koşullarına uygun)
• Değişmelik yedek fanila ve çorap.
• Yağmurluk, panço, benzeri su geçirmez giysi (Şemsiye olmaz).
Giysilerin Özellikleri
• Yürüyüşlerde kullanılan giysiler; az yer tutan, hafif ancak sağlıklı işlev gören cinsten olmalıdır.
• Yürüyüşçünün giysileri hareket yeteneğini kısıtlamayan rahat giysiler olmalıdır (kot pantolonlar doğa aktivitelerine uygun DEĞİLDİR).
• Yürüyüşçünün üst giysileri önden açılıp kapanabilir düğmeli veya fermuarlı olmalıdır (Dik yakalı ve sıkıcı giysiler giyilmemelidir).
• İç çamaşır (fanila) yün veya sentetik olmalıdır. Bu malzemeler teri hemen emerek dışarı iletirler ve çabuk kururlar. Üst giysi, vücut ısısını dışarıya verebilen Polar veya GoreTex kumaşlardan yapılmış olmalıdırlar
• Yürüyüşçünün çorabı mevsim koşullarına uygun, ayak ile bot arasında tampon görevi görecek nitelikte olmalıdır. Kışın yün çorap kullanılmalıdır.
Yürüyüşçüler İçin Önemli Duyurular
• Doğa sporlarının en temeli olan yürüyüşlerimiz oldukça uzun sürer. Bu nedenle daha önceden antrenmanla kazanılmış bir miktar fiziksel kondisyon olması tercih edilir.
• Yürüyüşçüler yürüyüş esnasında yüksek sesle, bağırarak ve arkaya dönerek konuşmamalıdır. Aksi takdirde ekibin temposu ve performansı düşer, farkında olmadan bölünmeler olur. Ayrıca dikkat dağılması nedeniyle kaza riski artar.
• Yürüyüşçüler yürüyüş esnasında; Rehberin komutlarını duyabilmeleri amacıyla tek kulaklıkla Walkman dinleyebilirler. Ancak bu; dikkat dağılmasına, dolayısıyla kaza riskinin artmasına neden olabileceğinden önerilmemektedir. Molalarda radyo, vb. aletler yüksek sesle dinlememelidir. Yürüyüş Parkurları / Güçlük Dereceleri Kriterleri
Yürüyüş Parkurları / Güçlük Dereceleri Kriterleri
Güçlük derecesi 1: Genellikle eşit yükseklik ve genelde geniş patikalar, dikkate alınmayacak yumuşak tırmanışlar içeren, 3 saati geçmeyen, normal halde güçlük hissedilmeyen parkurlardır.
Güçlük derecesi 2: Genellikle yumuşak tırmanışlar içeren ve yürüyüş süresi 4 saati geçmeyen, toplam tırmanış 300 m.`yi geçmeyen yürüyüş parkurlarıdır.
Güçlük derecesi 3: Genellikle orta eğimli ve dar patikalardan oluşur. Günlük toplam tırmanış 500 m.`yi ve yürüyüş süresi 5 saati geçmeyen normal kondisyon gerektiren parkurlardır.
Güçlük derecesi 4: Genellikle orta eğilimli ve daha fazla eğimli dar patikalar içeren, günlük toplam tırmanış 1.000 m. ve yürüyüş süresi 6 saat`e kadar varan, sportif kondisyon ve disiplin isteyen parkurlardır.
Güçlük derecesi 5: Genellikle taşlık ve sert eğimli patikalar içeren, günlük toplam tırmanış 1.000 m.`den veya yürüyüş süresi 6 saat`ten fazla olabilen, tecrübe, iradi dayanıklılık, sportif kondisyon ve disiplin isteyen parkurlardır. Yukarıda verilen derecelendirme: Gecelemeli ve teçhizatlı programlarda 1, 2, 3, 4, 5 şeklinde kullanılacaktır. Günlük programlarda ise (Günübirliğin kısaltılmış şekli olan) GB1, GB2, GB3, GB4, GB5 şeklinde kullanılacaktır. Program ve parkurların, yukarıda belirtilen güçlük derecelerinin ikisini ortasını içermeleri halinde örneğin 3–4 veya GB2–3 şeklinde belirtilir.

Hiking.jpg

Yürüyüşün Sağlığımız Üzerinde Etkileri


Damar Tıkanması: Özellikle beyin damarlarının bir kan pıhtısı yüzünden tıkanmasında yürüyüşün ne kadar önlem olabileceği 1,5 yıl önce Harvard Tip Okulu tarafından yapılan bir araştırmayla netleşti. Araştırmaya göre, günde 2,5 saat yürüyüş yapanlar, damar tıkanması riskini yüzde 40 azaltıyor.
Kilo: Yaşlandıkça sadece diyet yaparak kilolardan kurtulmak ya da belli bir kiloda kalmak imkânsız. Günde 30 dakikalık bir yürüyüş ile kontrolünü elinizde tutmayı sağlıyor. Ayrıca gün boyunca enerjik olmanızı sağlıyor.
Şeker Hastalığı: İki ayrı araştırma günde 30 dakikalık bir yürüyüşün özellikle ikinci tip şeker hastalığının gelişmesini önlediğini kanıtladı. Dahası, diyabet meyilli kişilerde yürüyüşün yanı sıra egzersiz yaparak kilo vermenin metformi adlı diyabet ilacından iki kat daha etkili olduğu açıkça görüldü.
Kemik Erimesi: Yürüyüş sadece kaslara değil. Kemiklere de faydalı. Araştırmalar, 20`li yaşlarından itibaren düzenli olarak yürüyüş yapar ve Kalsiyum zengini yiyecekler tüketmeye dikkat eden kadınlarda, 70`li yağlarda osteoporoz riskinin yüzde 30 daha az olduğunu gösterdi.
Depresyon: Evin etrafında bile atacağınız bir tur, moralinizin düzelmesine yardımcı oluyor. Programlı yürüyüş ruh sağlığı üzerinde mucizeler yaratabiliyor. Klinik depresyon teşhisi konulan kişilere yürüyüşün bir faydası var mı? Elde edilen yeni bulgular, olduğunu açıkça ortaya koydu. Antidepresan tedavisi ciddi depresyondan kurtulmak için izlenecek doğru ve hızlı bir yol. Ancak ilaç tedavisinin yanında, her gün yapılacak 45 dakikalık düzenli yürüyüşler depresyonun 10 ay sonra tekrar etmesini, daha iyi önlüyor.
Kanser: Şaşırtıcı ama gerçek... Bağırsak ve rektum kanseri riski, her gün bir saat kadar yürüyerek büyük ölçüde azalıyor. Yürüyüş atıkların bağırsaklardan daha hızlı atılmasına yardımcı oluyor. Toksik maddeler de vücudu daha kısa sürede terk ediyor Böylelikle bağırsak hücrelerinin zehirlenmesi önleniyor

trekking-campania.jpg







 

DEMİRTAS

Bilgi Girilmemiş
Trekking görünce aklıma fiorino trekking geldi :D
 

kayhan07

Kayhan KORKMAZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
20 Mar 2012
Mesajlar
430
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Kerem abi bizim arkadaşlar düzenli yapıyorlar. Gitmek istersen yardımcı olabilirim.
 

*Korkmazbey

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
2,425
Tepki puanı
15
Puanları
0
Yaş
39
Kerem abi bizim arkadaşlar düzenli yapıyorlar. Gitmek istersen yardımcı olabilirim.

Kerem abin bir zamanlarda bizi manavgata raftinge götürecekti o sadece yazar geçer...:aytuğ
 

*USTA

Mustafa USTA, T.C Vatandaşı,
Genel Başkan
09-Aydın
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
33,497
Tepki puanı
1,664
Puanları
113
Yaş
55
Bu bölümün sorumlusu var esasında,konuları onun açmasını bekliyordum başkan erken davranmış...:)
 

MatraX_07

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
27 Mar 2011
Mesajlar
2,647
Tepki puanı
0
Puanları
0
Sevda görmesin bu konuyu
 

kayhan07

Kayhan KORKMAZ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
20 Mar 2012
Mesajlar
430
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
40

Miss_Renault

Sevda Çelik,
Bilgi Girilmemiş
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
360
Tepki puanı
0
Puanları
0
Hey nolmuş burda,benim konuma sahip çıkmış Kerem aşkolsun :silah
 

excoupe

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
28 Nis 2011
Mesajlar
1,183
Tepki puanı
24
Puanları
0
Şimdi şöyle bir durum var acı ve bir o kadar komik...Siviller (yani sizler :D) bu işi, sporu yapmak için para verirken... (Gidilecek yere en kötü ulaşım için para ödeniyor) Ben mesleğimi icra ederken yapabiliyorum :p
 

*USTA

Mustafa USTA, T.C Vatandaşı,
Genel Başkan
09-Aydın
Katılım
9 Eki 2010
Mesajlar
33,497
Tepki puanı
1,664
Puanları
113
Yaş
55
Şimdi şöyle bir durum var acı ve bir o kadar komik...Siviller (yani sizler :D) bu işi, sporu yapmak için para verirken... (Gidilecek yere en kötü ulaşım için para ödeniyor) Ben mesleğimi icra ederken yapabiliyorum :p
Siviller zevkine yaparken sen mecburen yapıyorsun işin bu yönüde var...:D
 
Üst