Zeytinyağı Mucizesi

zafer_rs

Zafer ATEŞCİ,
Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Haz 2011
Mesajlar
255
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Zeytinyağı dıştan sürmekle de pekçok faydalar verir. Tam bir zeytinyağı sevdalısı olan Amerikalı yazar Carol Firenze, tecrübelerini “Zeytinyağı Tutkusu” (Ledo Yayıncılık 2007) adlı kitabında bir araya getirmiş. “Rengine, tadına, kıvamına, çeşidine, mistikliğine, kokusuna, her yerde kullanılabiliyor olmasına; kısacası her şeyine hayranım” diye başladığı kitabında zeytinyağı ile hayatı güzelleştirmenin 101 yolunu anlatmış.
İşte Firenze’nin sözünü ettiği zeytinyağını dıştan sürmekle elde edilen faydalardan bazıları:


• Cilde ve saça inanılmaz güzellik katar. Kuru cildi canlandırır, kırışıklıkları azaltır. Zeytinyağı cildi yumuşatır ve esnek, pürüzsüz bir görünüm verir.
• Uzun süre ayakları üzerinde kalanlar için müjde: Zeytinyağı yorgun ayakları dinlendirir ve canlandırır. Zeytinyağının mükemmel yumuşatma ve nemlendirme kapasitesi vardır. Çatlak ve kuru ayakları tedavide birebirdir.
• Vücut masajı zeytinyağı ile yapıldığında kan dolaşımını artırır ve dokulara oksijen taşır.
• Zeytinyağı sabunu doğal, saf bir temizleyicidir ve vücudu nemlendirir. Yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkisi sayesinde cildi ve saçları temizlerken yumuşatır, nemlendirir. Aynı zamanda her tür hassas cilt için bile güvenlidir.
• Zeytinyağı traş edilecek bölgeyi yumuşatma ve rahatlatmada birebirdir.
• Kurumuş ve çatlamış dudak için merhem olarak kullanılabilir.
• Kurumuş saçların dayanıklılığını ve esnekliğini artırır.
• Saçtaki kepeği ve dökülmeyi engeller. Saçı parlatır.
• Tırnakları güzelleştirir ve güçlendirir.
• Banyo suyuna katıldığında canlandırır ve yumuşaklık sağlar.
• Zeytinyağı ile doğum çatlakları azaltılabilir.
• Emzirenler için en iyi göğüs ucu bakımı zeytinyağı ile yapılır.
• Bebeklerin poposundaki pişiğe ve başlarındaki konak problemlerine çok iyi gelir.
• Bebeğe zeytinyağı ile uygulanan masaj sağlıklı ve canlandırıcıdır.
• Ellerdeki, derideki veya saçtaki boyayı çıkarmakta kullanılır.
• Soğuktan donmaya karşı koruyucudur.
• Kesiklerde ve su toplanmasında faydalıdır. Acılı güneş yanıklarında kızarmış deri zeytinyağı ile ovularak rahatlatılabilir.
• Kuru ve çatlak ciltlere yararlıdır.
• Kas kramplarını tedavi eder.
• Sivrisinekler zeytinyağı sürülmüş cildi ısırmazlar.
• Keneleri etkisiz hale getirir.


Peygamberimiz (sav) “Zeytinyağı yiyin ve onunla yağlanın! Zeytinyağıyla tedavi olun! Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinde çıkartılmaktadır” buyurmuştur. Hadiste zeytinyağını sadece yememiz değil sürülmemiz de ayrıca tavsiye edilmiştir. Biz söz konusu kitaptan yalnızca sürülmekle istifade edilen hususların bazılarını sıraladık. Aradan 14 asır geçmesine ve kozmetik olarak binbir türlü merhem, jel ve likit ortaya çıkmasına rağmen, zeytinyağı yine revaçtadır, üstelik değeri giderek daha da artmaktadır.

Bugün sağlıklı beslenme bölümümüzde sizlere zeytin ve zeytinyağının faydalarından bahsedeceğiz.Aslında daha önceki bölümümüzde zeytinyağının faydalarını anlatmış ve bu konuda sizlere bir hayli çok ve yararlı bilgiler vermiştik.Fakat yaptığımız araştırmalar sonucu zeytinyağının mucizevi faydalarına dair öyle ilgi çekici bilgilere ulaştık ki bu bilgileri de sizlerle paylaşmalım istedik. BU faydalar sadece zeytinyağıyla sınırlı değil, , elde edildiği madde olan zeytini de kapsamakta.

Zeytinde kansere karşı etkili birçok maddenin yanı sıra A, D, E ve K vitaminleri de bulunuyor. Sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları, özellikle bağırsak kanseri ve kalp rahatsızlıklarında etkili olan zeytinden istenilen yararı alabilmek için acısını yemek, yağında ise rafine değil sızma olanını tercih etmek gerekiyor.

Yeni çağın mucize bitkisi olarak nitelendirilen ve kanser ilacı yapımında da kullanılan zeytinin sayısız faydalarından yararlanmak için doğal haliyle tüketilmesi gerekiyor. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi ve Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Prof. Dr. Ömer Gezerel, Türkiye’de tüketimi düşük olan zeytinin insan sağlığı için bilinen birçok faydasının yanında halen keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda özelliği bulunduğunu belirtti.

Zeytinde ve yapraklarında bulunan “oleuropein” adlı doğal maddenin özel bir ayrıştırma yöntemiyle tablet haline getirildiğini anlatan Gezerel, başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkede kansere karşı yapılan ilaçlarda kullanılan oleuropein zengini zeytinin, aynı zamanda hücreleri yenileme özelliğiyle yaşlanmanın etkilerini geciktiren mucizevi bir ürün olduğunu vurguladı. Batı ülkelerinde zeytinden yapılan tablet şeklindeki ilaçların antibiyotik gibi satılmakta olduğunu bildiren Gezerel, şöyle konuştu:

“İnsanları virüs, bakteri ve mantarların neden olduğu bazı hastalıklardan koruyan zeytinin, kansere karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu 3 yıl kadar önce yapılan araştırmalardan sonra ortaya çıktı. Bugün ABD’de zeytinden yapılan kanser ilacının 60 kapsülü 30 dolara satılıyor. Zeytinde kansere karşı etkili birçok maddenin yanı sıra A, D, E ve K vitaminleri bulunuyor. Sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşında, özellikle bağırsak kanseri ve kalp rahatsızlıklarında da zeytinin büyük yararları var.”

Bol miktarda zeytinyağı tüketildiği için dünyada kalp rahatsızlıklarının en az görüldüğü yerin Girit Adası olduğunu vurgulayan Gezerel, Girit’te kişi başına yılda 22 litre zeytinyağı tüketilirken, bu rakamın Türkiye’de kişi başına 800 gramda kaldığının altını çizdi. Zeytinden istenilen yararı alabilmek için acısını yemek, zeytinyağının ise rafinesini değil, doğal olanını tercih etmek gerektiğini vurgulayan Gezerel, şu bilgileri verdi:

“Zeytinin acısını almak için suda bekletilmesi çok yanlış bir davranıştır. Zeytinin faydalı özelliklerinin önemli bölümü bu acı tadında gizlidir. Ayrıca, gereken faydaları alabilmek için mutlaka rafine edilmemiş, sızma denilen doğal zeytinyağının tercih edilmesi gerekir. Çünkü rafine edildiğinde zeytindeki yararlı özelliklerin tamamı kaybolur.”

VE ZEYTİNDEN SONRA ZEYTİNYAĞINDA SIRA.

2000'li yıllara doğru kulağınıza küpe olsun: Cankurtaranımız zeytinyağı, insan soyunun devamı için gelecek nesillere bırakacağımız en kıymetli hazine…Yarım yüzyıl aksini önerdikten sonra, günümüz tıp dünyasının çekişmeli ortamında dünya sağlık otoriteleri nihayet fikir birliğinde kesin kararlı: "Zeytinyağı yemek sadece yararlı değil, gerekli de!"

"Zeytinyağı" yüksek tansiyon, kolesterol, damar sertliği, mide ve bağırsak ülserleri, romatizma, safra kesesi tembelliği, safra taşı, safra kanalı tıkanıklığı, karaciğer bozuklukları, kabızlık, kansızlık, gut hastalığı ve deri çatlamalarını başarı ile tedavi ediyor. Tıbbın taht kurduğu Amerika'da yılda 1000 ton olan zeytinyağı tüketimi, son 10 yılda 120.000 tona ulaşır mıydı başka türlü?*

Zeytinyağının Faydaları:
11 Nisan 1997 tarihinde yapılan İtalya Ulusal Araştırma Konseyi toplantısında beslenme uzmanları ve kardiyologlar, besleyici özelliği fazla olan ve vücuttaki yağların temel maddesini oluşturan zeytinyağının yararları hakkında açıklamalar yaptılar.

Bu toplantıda önemle üzerinde durulan noktalar ise:

Sıvı yağ ve margarin gibi yararlı yağlar ısıtma ya da pişirme sırasında vücut için zararlı hale gelirler.

Zeytinyağını, besin değerini kaybetmemesi için salataya yemeğe otururken ekleyin.

Sıvı yağları karıştırmayın Bu, hem tatları acılaştırır hem de yağların erimesini engelleyerek vücut için zararlı oksidasyonlara neden olur.**

Biz de zeytinyağının birçok kaynakta yer alan ve kanıtlanan birkaç faydasını kısaca belirtebiliriz (Tabi sadece yararlarından bahsederken o haz veren lezzetini de unutmamak gerekiyor).
-Zeytinyağlarını insan sağlığında ve özellikle kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili olması, tekli, doymamış bir yağ olmasındandır.

-Kandaki HLD dediğimiz iyi huylu kolesterol düzeyini arttırır.

-LDL kolestrolü temizler.

-Yağların içinde hazmedilmesi en kolay olan olduğu için sindirim kolaylığı sağlar.

-Çocuklarda beyin ve kemik gelişimini hızlandırır.

-E vitamini sayesinde yaşlanma etkilerini azaltma ve doku yenileme özelliği taşır.

-Kireçlenmeyi önlemede büyük rol oynar.

-Cansız saçların kuvvetlenmesini sağlar.

-Zeytinyağı unutkanlığı önler : Akdeniz ülkelerinde yaşayan ve yemeklerinde çoğunlukla zeytinyağı kullanan toplumların 65 yaş üzeri yetişkinlerinde hatırlama oranının diğer ülke yetişkinlerine göre çok daha fazla olduğu saptanmıştır.

Bunları Biliyor musunuz?
Türkiye kalp projesi araştırmalarının sonuçlarına göre, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 37'si kalp hastalıklarından kaynaklanıyor

Kolestrol yüksekliği zeytinyağı en az tüketen Karadeniz bölgemizde, en düşük oran ise zeytinyağı ağırlıklı beslenen Ayvalık çevresinde. Zeytinyağını bol tüketenülkelerde özellikleYunanistan, İspanya ve İtalya'dakalp ve damar hastalıklarıve bu hastalıklardan ölüm oranı çok düşük.

Amerika'nın ünlü beslenme uzmanı Ancel Keys, Akdeniz ülkelerinde damar ve kalp hastalıklarına çok az rastlanmasının nedenini araştırmış ve bütün yemeklerde sadece naturel, sızma zeytinyağı kullanan bu hastalarda ülser yaralarının kapanma oranının yüzde 55 olduğu saptanmıştır.

Ciltlerine radyasyon verilmeden önce zeytinyağı sürülen hamsterlarda, zeytinyağının radyasyona karşı kesin ve tam bir koruyucu madde olduğu saptanmıştır.

Pratik Öneriler : Aklınızda bulunsun....

o Beyaz dişler için: Dişetlerinizi zeytinyağı ile çalkalayınız ve uzunca bir süre ağzınızda tutunuz.
o Parlak ve yumuşak saçlar için: Bir yumurta sarısını, 1 kaşık zeytinyağı, 1 limonun suyu ve yarım bardak bira ile karıştırınız ve saçlarınıza uygulayınız. Bir süre bekleyiniz. sonra da başınızı sabun yada şampuanla yıkayınız. 2 kahve kaşığı zeytinyağı, 1 kaşın ricin ve 10 damla kekiközün den hazırlanan bir karışım yapabilir saçlarınıza friksiyon ile uygulayabilir, saçlarınızı parlaklaştırabilirsiniz.
o Kepeğe karşı: 20 gr. risin, 20 gr. kolonya ile 150 gr. zeytinyağını karıştırıp saçlarınıza friksiyon yapabilirsiniz.
o Kuru cildi nemlendirmek için: Sızma zeytinyağı ile iyice ezilmiş avakado meyvası hamurunu yüzünüze sürüp 10-15 dakika bekletiniz. Sonra yüzünüzü yıkayınız.
o Yüz kırışıklıkları için: Haftada 2 kez, yatmadan önce zeytinyağı ve limon karışımı ile yüzünüze masaj yapabilirsiniz.
o Kol ve Bacaklara yumuşaklık kazandırmak için: Kalın tuzla karıştırılmış zeytinyağı ile masaj yapınız, sıcak su ile yıkayınız.
o Güneş yağına karşı saf zeytinyağını sürebilirsiniz.
o Kolay çizilen veya kırılan tırnaklara karşı: Parmaklarınızı 5-10 dakika zeytinyağında tuttuktan sonra, iyotlu alkol ile ovuşturunuz.
o Parmaklarda oluşan nasıra karşı: Zeytinyağı ve sarımsak veya kuru soğanla hazırlayacağınız merhemi üzerlerine sürünüz.

Masaj terapilerde kullanacağımız zeytin yağları mümkümse rafineri olmalı, veya saf olmalı bazı etkileri ve kokusu için tercih etmeyen hastalar için çeşitili yağlarla karşım mükkemmel olmakta. Kendin dediğimin bazı karışımları " Yağlar ve Etkileri" bölümüzde verdeğim. Ama olurda bu güne kadar bana rastlamadı ama size zeytinyağına karşı alerji olan biri gelirse... öncelikle disteğin iç kısmına bir damla zeytin yağı damlatın 10 dakika bekleyin. Eğer kaşıntı, kızarma, yanma olursa hemen bol ılık su ile yıkayın.

Yetişkinler İçin:

* Ağrıyan adaleye zeytinyağıyla biberiye karıştırılıp masaj yapılır.
* Zeytinyağı ve birkaç damla sarımsak eklem, diz ve tüm kemiklere iyi gelir.
* Güneş banyosundan sonra cildi hem nemlendirir hem de zararlı ultraviyole (UV) ışınları nötralize etmeye yarar.
* Zeytinyağı ağırlıklı beslenme selülit oluşumunu engeller; banyodan sonra selülitli bölgeye zeytinyağı ile masaj yapabilinir. (Bunları Bilmek önemlide ayrıntılı yer verildi.)
* Oruç tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içerse safra kesesi ve bağırsakları rahatlatır.
* Böbreklerin ıslahında, taşları düşürmede, bağırsak kurtlarını düşürmede, karın ağrısında sıcak su ile içilmesi iyi gelir.
* Kabızlık çekenlere kahvaltıdan önce içilen 1 veya 2 çorba kaşığı zeytinyağı, basit kronik kabızlığa iyi gelir (daha iyi netice için suyla karıştırılır). Basur şikayetlerini giderir; sıcak olarak içilir.
* Alkol almadan evvel ve sonrasında birer kaşık içilen zeytinyağı, hem içkilerin yol açtığı sarhoşluğu bir ölçüde azaltırken hem de Safra salgısını arttırarak hazmı kolaylaştırır.
* Ağrı, romatizma, ayak bileği dönmesi, adale incinmesine karşı; 200 gr. doğranmış taze çiçek ve yaprak, 100 gr. sarı papatya ile 1 kilo zeytinyağını arada sırada karıştırarak 2 saat süreyle bir “benmari” içinde kaynattıktan sonra içindekileri süzünüz ve acı veren yeri derinlemesine ovuşturunuz.
*Romatizma ağrıları için, dövülmüş kuru defne yapraklarını içinde sulandırıp krem haline getiriniz, ağrıyan yere bolca sürünüz.

Deri yırtılmaları veya kesiklerde, zeytinyağını, arı balmumu, doğranmış soğan ve kuyruk yağı ile karıştırarak "yara merhemi" olarak kullanabilirsiniz.
Soğuktan dudaklarınız çatlamasın diye üzerine biraz zeytinyağı sürün. Kuru ve çatlak elleriniz üzerine biraz zeytinyağı sürünüz. Yorgun ayaklar için banyo sonrasında eşit ölçüdeki zeytinyağı ve limonsuyu ile 10 dakika ovuşturunuz.
Sütü kesilen anneler için: Yağsız inek sütüne biraz zeytinyağı katıp, sütten kesilen bebeğe veriniz. Anne sütü gibi doğal bir besindir, çünkü zeytinyağı anne sütüne yakın miktarda linoleik ve linolenik içerir.
Tıraş köpüğü yerine kullanılabilir.

Zeytinyağı ile sarımsak sinüzite karşı tavsiye edilir.
Zeytinyağının Faydaları
-Tırnaklarınızın kırılmaması için limonla zeytinyağını karıştırın ve akşamları yatmadan önce tırnaklarınızı bu karışımla ovun.
-Ayaklarınız çok yorulduysa bir kaptaki ılık suya damlatacağınız zeytinyağı ve limon işinize yarayacaktır. Ayaklarınızı suyun içinde birkaç dakika bekletin.
-Saçınızın kuru ve yıpranmış olduğundan şikayetçiyseniz badem ve kabak çekirdeği yağı ile zeytinyağını karıştırın.Saçlara banyodan sonra masaj yapın,nemli bir havlu ile sarıp bekleyin ve durulayın (Çok sürmeyin sonra birkaç gün çıkmaz)
-Ağrıyan kaslarınız için biberiye ve zeytinyağı karışımıyla masaj yapın
-Kolesterolünüz yüksekse doymuş ve doymamış yağ oranlarının en dengeli olduğu yağ yine zeytinyağı
-Cildiniz matsa zeytinyağı yemelisiniz
-Zeytinyağının şifa verebilmesi için yemeklerden daha çok salata gibi yiyeceklerde çiğ tüketilmesi gerekiyor.
S3GUj5ssF3lJSbQnPfiVZWML52ui3RJ4E8zMdmbjyvzKt7xFD2.jpg
images
zeytin2[1].jpg


 
Üst