Clio 4 - Partikül Filtresi

Mr.Clio

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
17 Eki 2014
Mesajlar
1,142
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
hocam tam notumu yazarken son mesajınızı fark ettim, keşke kullanmamış olsaydınız würthü, şimdi mantık ve sorun şu:


1) eski euro 3 gibi motorlarda motorunuzca würth sayesinde dumanlaşan kurum egsozdan rahatça çıkıyordu ha bu motorlarda bile yanma odasına karışan bu kimyasal zarar verebiliyordu çünkü kocaman kurumlardan kurtulan motor eriyen kurumu direk turbonun kanatlarının üzerine yapıştırabiliyor ve balansı bozabiliyor bunun yanısra aşındırıcı olan kimyasallar contalara zrar verebiliyordu.

2) euro 5 olan motorumuzda dpf çok daha sıkı ve yoğun olup o egsozdan kaçmaya çalışan dumanı hapseder ve aslında mantıken yaptığınız adım size daha fazla zrarda vermiş olabilir.


şansınız var ise motorunuz dpf regeneration cycle'ına girer yani temizleme aşamasına ve würthlü bir şekilde dpfde olan enjektör bu aldığınız sıvyı sıkmış ve temizlemiş olur yani iş biraz kumar oldu şu anda.



şu an özelliklede würthü koyduğunuzu not alarak muhakak otobana çıkıp bahsi geçen manuel dpf temizleme aşamasını yapmanızı tavsiye ederim tek fark bu sefer 3300rpmlerde değilde bence bunu 3000rpm civarında tutunuz.


bunu muhkak dememdeki sebeb şu, motorunuz eğer yeteri kadar mesade kattemiyor ise yada yeteri kadar ısınamıyor ise regenerasyon tamamlanamaz bunu tamamlanabilirhale manuel getirmeniz lazım oda bahsi geçen method ile %100 sonuç verir.
 

slayerbugs

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
23 Kas 2016
Mesajlar
175
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
Simdi konuyla iligili biraz daha aciklayici olayim oncelikle ejeksiyonu kontrol ettiriniz uyarisini renault herseye veriyor dedim basimdan gecenleri anlatayim neden dedigimi anlayin. Aracin motor yagi visikositesi bozuldu yani yag bakim zamanindan once omrunu tamamlamis arac bu uyariyi verdi. Bi alakasi varmi yok. Turbo basinc sensoru bozuldu araba turboyu kontrol ettiriniz demedi yine enjeksiyon dedi. Yakit hava yapti yine aynisini dedi. (Bu kabul edilebilir belki). Arkadasin dpf tikanmis yine enjeksiyon dedi. Hic alakasi yok enjeksiyonla dpf nin yani renault oto boka enjeksiyonu kontrol ettiriniz diyor bi gun sizede derse aman ne yapacam enjektor degisimi 2000tl demeyin.
Gelelim dpf ye biraz internette arastirirsaniz dpf sadece ve sadece bir filtre oldugunu ogrenirsiniz. Bir tur tas filitre kendisi tasin icinde kanallarlar var bu kanallardan partikuller gecmiyor kanalin icinde kaliyor ve cevreyi kirletmiyorsunuz. Sonra bu kanallar tikaniyor zamanla ve bu seferde egzos gazini motor disari rahat bir sekilde atamiyor. Bu durum tamamen zararsiz bir durum diyemeyiz cunku egzos gazini atamiyor motor.
Gelelim elektrikli supurge gibi biseyle temizligine ankara renault gorgulu yetkili servisin bizzat dedigi buydu bana bende hadilan oyle temizlenirmi zaten adamlara. Kimyasalla temizligi var evet temizlene bilir ama yenisi gibi olmaz kimyasalla temizlikte ucuz bir islem degil. Dpf nin uzerinde sensorler var. Bu sensorler sayesinden icinden egzos gazi nekadar kolay gecebiliyor arac anliyor oyle dpf de enjektor felan yok arkadaslar euro 5 motorlarda bildiginiz filtre ve yuksek devirde temizlenmesi gercekten imkansiz birsey icindeki carbon tastan sert oluyor ne yaparsan yap temizlenmez. Bende yuksek devirde icindekini atar diye dusunuyordum ama iptal ettirirken icinde cikanlari denedim cekicle zor kiriliyor cok yuzeysel olarak icine girmis carbonu ancak atar disari yuksek devirde.
Gelelim dpf iptal mevzusuna. Simdi dpf yi once sokturmeniz gerekiyor. 2 secenek var bir egzostan dpf yi ya kesip cikaracak ve yerine boru kaynatcaklar ki bu durumda muayenede sikinti yasarsiniz. Diger secenekte dpf yi yine kesip icini bosaltip tekrar kaynatcaklar. Dpf boylelikle iptal olmus oldu yani islem yazilimsal degil fiziksel. Fakat bu sekilde aracinizi calistirisaniz arac dpf nin uzerinde olmadigini sensorlerden algiliyor ve direk hata veriyor stop a cekiyor. Iste yazilim burda devreye giriyor ve arabanin uzerinde dpf olmadigindan dolayi hata vermesini engelliyorsunuz yazilim sayesiyle daha dogrusu dpf var ve cok temiz olarak yediriyorsunuz araca kisaca[emoji6] . Islem nasil isliyor yazilimci egzoscuya goturuyor aracinizi orda once arac yaziliminizin orijinalini kendi bilgisayarina kopyaliyorki geri eski haline dondurmek isterseniz dondurebilesiniz. Sonra egzoscu life aliyor aracinizi ve dpf yi iptal ediyor. Pesinden yazilimci araci hic calistirmadan oldugu yerde ecuyu tekrardan programliyor olay bitiyor.
Gelelik ben niye iptal ettirdim aracim 130bin km de idi ve dpf den daha hicbir sikinti yasamamistim. (Motor yagindan dolayi enjeksiyon hatasi verdiginde aracim motor yagini degistirince sorun cozulmezse sorun dpf dendir demisti servis ama yag degisince duzeldi bunu saymiyorum). Kendim denizciyim arabayi esime birakiyorum 6-7 ay birdaha eve ugramiyorum esimde iken aracin dpf arizasi vermesini istemedim sonucta 200 bin km ye kadar %90 bi sikinti yaratiyor bende riske girme istemedim egr yide iptal ettirdim hatta uzerine yazilimida zevkime attirdim.
Simdi aracim 150hp di 175 oldu gram duman yok aracta eskiden neyse simdide ayni motor sadece euro 5 standartlarindan euro 4 standartlarina dustu. Araci 250-300hp ye zorluyanlar oluyor onlardan bildiginiz ikarus belediye otobusu gibi duman cikiyor tampon felan simsiyah ama bende hicbir degisim yok bu konuda onuda belirtiyim.
Neyse konu cok uzadi bende yazmaktan yoruldum sansini denemek istersen belki acarim diye bi dene ama kendim sikinti yaratmadan iptal ettirmis birisi olarak gercekten cevre temizligi haric hicbir ise yaramiyor ve dpf siz olmak muayenede sikinti yaratmiyor. Ulkemizdede ben euro5 araci euro 4 standardinada dusursem vatandas olarak cevre konusunda uzerime duseni yaptigima inaniyorum cok cevreciyseniz zaten euro 5 ide kullanmayin euro 6 alin.
Egr yide ozelyim. Bari yazilimciya para vermisken onuda iptal ettirmek isterseniz ettirin. Simdi bu egr valfi turbo cikisindan kisaca kara dumani motora geri yollar ve yakilmasini saglar bu sayede yakittan bi miktar tasaruf edersiniz ama motorunda icine kara dumani basarsiniz. Bu motor omrunu kisaltir. Hyundai nir crdi motorlarinda egr yoktur mesela biraz daha fazla yakarlae ama daha uzu omurlu motorlardir. Bu arada egr de cevreci bir donanimdir. Yaklasik 130-150 binde ariza verir degisimi sanayide 1200tl civari bende yeter bukadar egr dedim onuda iptal ettirdim artik motoruma egzos gazinin geri tepme olasiligi hic kalmadi.
Fotolarida ekledim bu sarimsi parca filtrenin icindeki sert seramik filtre mavi ile isaretledigim bu oluklardaki gorunen kisimlarda tikanmalar.6e768f64eeecaddac815258fca54cfdc.jpgb9dc435328fc1f6393970fc92d5d2b47.jpg

SM-N910H cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Ekli dosyalar

  • 6e768f64eeecaddac815258fca54cfdc.jpg
    6e768f64eeecaddac815258fca54cfdc.jpg
    37.5 KB · Görüntüleme: 0

bigbrother

Kayıtlı Üye
06-Ankara
Katılım
22 May 2017
Mesajlar
470
Tepki puanı
10
Puanları
18
Yaş
44
arkadaşlar iyi niyetle efendi bir dille yardımcı olmaya çalışmışlar ama benim keskin bir eminlikle emin olmasamda bildiklerimle zıtlaşan birkaç detayı dile getirmek isterim.


1) bildiğim kadarıyla renault'daki DPF sistemi bir enjektör (aynı motor gibi mazot püskürten) vasıtasıyla ısınması adına yakıt püskürterek çalışır yani add blue vs kullanmaz ve DPF'de hata olunca ekranda eneksiyon uyarı vermesi gayet standart hatta başka bir şekilde uyarıldığınıda görmedim. ha bu gayetde motor enjeksiyon uyarısa olabilir.

2) neden sanki her dkda bir bu motorlar zıt pırt enjeksiyon uyarsı verir denilmiş onu cidden anlamadım elimizden 1.5 senede bir değişmek üzere 32+39+44 adet toplam 115 adet clio 4 1.5 dci geçti 1inde bile bir kez bu uyarı çıksa haberim olur eskiden firmanın servis müdürüydüm (artık ihracat :) ) onun yanısıra buradada kaç senedir üyeyim ya 2 yada 3 konusu var?


3) dpf iptal etmek yazılımsal anlamda yetersiz bir adımdır, dpfniz tıkandımı fiziksel bir komponentin tıkanması ile karşı karşıyasınzı demektir evet yazılımsal anlamda silerseniz ekranda uyarısı gider ama motor halen egsoz salınımını doğru yapamadığı için yakıt yüksek kalır güç düşer ve motor devir çeviremez hatta ileri aşamada limp mode'da girer 2500rpm üstüne müsade bile etmez.


şimdi yazılımsal anlamda silinip üzerine mekanik anlamda sökülürsede bu sefer araç duman üretecektir (hele heleki yukarıda bahsedildiği gibi chip tuning anlamında extra güç yazılımıda atılırsa traktöre döner)


etrafımda sırf bu adım yüzünden ya nolacak rüşvet veririm mantığıyla giden ve geçersiz notu alıp muyanede kalan ve geri takmak yenden sökmek vs zorunda kalan 2 arkadaş var, en azından Adana'da baya sıkı lar anlayağınız.



4) sadece yurtdışında var denilniş vs ama açıkcası yıllardır dpf temizleme sistemleri mevcut ve yine bir farklılıkta adı carbon clean değil nede bu tipte manifoldan verilme mantığyla çalışır.


eğer düzgün dpf işlemi yapan bir yere giderseniz (adanaya yakınsanız tavsiyede bulunabilirim) bahsi geçen 5inci dpf içindeki enjektörün sökülme ve bu noktadan dpfnin direk içine carbon clean'e benzer ama kimyevi anlamda farklı olan ve kurumu küle dönüştürecek olan bir sıvı sıkılır ardına aracınız otobana çıkarılır zorlanır egsoztan ciddi seviyede beyaz duman çıkacaktır ve temizleme işlemi %80 işi çözecektir.



açıkcası şu aşamada sizinde bahsetiğiniz gibi size tavsiye edilen otobana çıkıp manuel yol ile otobanda 3000-3300rpmde sabit seyir halinde koruyarak 40-45dk yol almanız muhtemelen çok daha sağlıklı ve ucuz bir yöntem olacaktır en azından denemekte fayda var.


not: asla ama asla würth enjeksiyon temizleyicisi vs gibi yağa,depoya vs doldurulan kimyasalları kullanmayınız bunlar ilk etapta fayda sağlamış gibi olsada uzun vadede ciddi anlamda zarar verebiliyor hemde 1 kullanımda bile.

Sizin bahsettiğiniz bu ürün ile benim bahsettiğim carbon clean aynı etkiyi gösteriyor ve araç 3000 devir de 30 dk yol bilgisayarı yardımıyla motorun ısısı artırılıyor bu şekilde egzozdan ağır beyaz kurum atılıyor. Işlem aynı... bunu garantinden ücretsiz yaptırmıştım. Bunun cok uzun vadeli bir çözüm olduğunu söylememem. Ne yazik ki eski haline geri geliyor eğer ki uzun yol da kullanılmazsa...

Renaultun DPF sistemi rejenerasyon yaparken enjektör yakıt verir ki hararet yükselsin. Oluşan yüksek hararet DPF in temizlenmesine yardımcı olur. Ancak bu işlem çok sık tekrarlar ise yağ haznesine mazot sızmaya başlar zira motorun yakabileceğinden daha fazla mazot silindirlere verilmiş olur ve bu da süzülerek zamanla yağ haznesinde birikmeye ve yağı inceltmeye başlar. Bu yüzden yağ seviyesinin yükselmesine dikkat etmek gerekir. Hatta yağın özelliğini kaybetmesine karşı yağın zamanından önce değiştirilmesi gerekebilir. Ben bunların hepsini tecrübe ettim...
 

Mr.Clio

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
17 Eki 2014
Mesajlar
1,142
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
Sizin bahsettiğiniz bu ürün ile benim bahsettiğim carbon clean aynı etkiyi gösteriyor ve araç 3000 devir de 30 dk yol bilgisayarı yardımıyla motorun ısısı artırılıyor bu şekilde egzozdan ağır beyaz kurum atılıyor. Işlem aynı... bunu garantinden ücretsiz yaptırmıştım. Bunun cok uzun vadeli bir çözüm olduğunu söylememem. Ne yazik ki eski haline geri geliyor eğer ki uzun yol da kullanılmazsa...

Renaultun DPF sistemi rejenerasyon yaparken enjektör yakıt verir ki hararet yükselsin. Oluşan yüksek hararet DPF in temizlenmesine yardımcı olur. Ancak bu işlem çok sık tekrarlar ise yağ haznesine mazot sızmaya başlar zira motorun yakabileceğinden daha fazla mazot silindirlere verilmiş olur ve bu da süzülerek zamanla yağ haznesinde birikmeye ve yağı inceltmeye başlar. Bu yüzden yağ seviyesinin yükselmesine dikkat etmek gerekir. Hatta yağın özelliğini kaybetmesine karşı yağın zamanından önce değiştirilmesi gerekebilir. Ben bunların hepsini tecrübe ettim...



Hocam bazı detayları yanlış biliyorsunuz markalar arasında kavram karmaşası var gibi çünkü birkaçtır aslında benimde ezbere bildiğim farklı bir markanın metodunu az çok anlatıyor gibisiniz.

1) renaultdaki sistemde extra olan yani 5inci enjektör motorda değildir ve hiçbir şekilde motor ile bağlantılı değildir, fiziksel lokasyonu dpf üzerindedir yani ister 1 ister 1500 defa dpf generasyonu gerçekleşsin motorda zerre kadar etkisi yok.


2) dpf'nizin temizliğinde kullanılan kimyasal siz her ne kadar carbon clean ile aynı sansanızda aynı değildir yani sizin tarif ettiğiniz motorun yakıt deposuna yada yağına ilave edilen ile aynı değildir hatta oldukçada farklıdır tek birleştikleri nokta kurumu temizliyor olmasıdır.

biri yanma odasından bir dizelin yüksek sıkıştırma oranına göre tasarlanmış kimyasalken diğeri direk sprey gibi çalışmakta ve dpf'nin içine herhangi bir engel karşılaşmaksızın temizlenmek üzere tasarlanmıştır, hatta bunların ikisi carbon clean'ın kendi sayfasında bile ayrı adımlar/ürünlerdir.

sizin emme için kullandığınız ürünler:

http://www.carboncleanturkiye.com/detay.asp?KatID=2&ID=30&IcerikID=63

http://www.carboncleanturkiye.com/detay.asp?KatID=2&ID=30&IcerikID=64


benim bahsetiğim ve dpf için olan ürünler:

http://www.carboncleanturkiye.com/detay.asp?KatID=229&ID=231&IcerikID=232

http://www.carboncleanturkiye.com/detay.asp?KatID=229&ID=231&IcerikID=233



3) sizin aracınızda çözüm olmayan durum dediğiniz gibi gayetde buradaki konuda bulunan arkadaş içinde çözüm olmayabilir ama bunun anlamı yanlış bir adım olduğu değil aslında doğru aplikasyona doğru aracı kullanmıyor olduğunuzdur.


bugün dünyasında maalesef dizel araç herkes için uygun değildir burada dpf'niz tıkanmasının %85 sebebi yeteri kadar uzun süre ısınamaması ısınıncada orada uzun süre kalmamanız yani şehir içinde 10-12km kullanan ve çok çok nadiren otobana çıkıp 30-40dk tek yön seyir halinde bulunan insanlar için bu maalesef kaçınılmaz son ve doğru bir çözüm olan yukarıdaki bahsedilen yöntem (gerek temizleme jeli gerek manuel temizlik) yapılsa dahil sorunun tekrar etmesi kaçınılmazdır.



şahsi tavsiyem araç sahibi arkadaş sürekli ekrana ve sensöre takılı kalmasın (aklında) ve direk otobana çıkıp artık bir an evvel manuel temizlik yapıp aracını belli km aralıklarında (her 2500kmde bir) otobana çıkartıp manuel temizlik yapsın derim (bü süre zarfında otobanda daimi süren insanların aracında bile renaultun sistemi ortalama 4-6 defa devreye girer 400-600kmde bir)
 

Mr.Clio

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
17 Eki 2014
Mesajlar
1,142
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
diğer arkadaşın yazısını okuyayim dedim ama açıkcası yazı okunması zorlayıcı şekilde yazılmış bakmadım bile kusura bakmasın
 

Van Gogh

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
24 Ocak 2017
Mesajlar
124
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Anladığım kadarıyla DPF'in belli bir net çözümü yok iptal edilmediği sürece. Bir işlem bir araçta işe yarayabildiği gibi diğer bir araçta yarayamıyabiliyor. Çok fazla ümitli olmamakla birlikte uzun yolda DPF'in kendi kendini temizleyebileceğini düşünerek Cumartesi günü İstanbul'dan Sakarya'ya ve tekrar dönüş İstanbul olmak üzere durmadan ve çok az duraklayarak üç saat boyunca dördüncü viteste ortalama 135 km hızla aracı kullandım. Yola çıkmadan aracı çalıştırmamla beraber yanan arıza lambası, İstanbul'dan yaklaşık 50 km sonrasına geldiğimde söndü ve o günden beridir yanmadı.

Beni muallakta bırakan durum DPF'in temizlenip temizlenmediği hususu. Arıza ışığı yanmadığına ve araçta performans kaybı olmadığına göre DPF'i bu kullanımla temizlemiş olabilir miyim sizce? Ne dersiniz?
 

Mr.Clio

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
17 Eki 2014
Mesajlar
1,142
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
Anladığım kadarıyla DPF'in belli bir net çözümü yok iptal edilmediği sürece. Bir işlem bir araçta işe yarayabildiği gibi diğer bir araçta yarayamıyabiliyor. Çok fazla ümitli olmamakla birlikte uzun yolda DPF'in kendi kendini temizleyebileceğini düşünerek Cumartesi günü İstanbul'dan Sakarya'ya ve tekrar dönüş İstanbul olmak üzere durmadan ve çok az duraklayarak üç saat boyunca dördüncü viteste ortalama 135 km hızla aracı kullandım. Yola çıkmadan aracı çalıştırmamla beraber yanan arıza lambası, İstanbul'dan yaklaşık 50 km sonrasına geldiğimde söndü ve o günden beridir yanmadı.

Beni muallakta bırakan durum DPF'in temizlenip temizlenmediği hususu. Arıza ışığı yanmadığına ve araçta performans kaybı olmadığına göre DPF'i bu kullanımla temizlemiş olabilir miyim sizce? Ne dersiniz?


abicim bu koşullarda bence %99 temizlemiştir , senden şunu yapmanı rica ederim, kaç km önce o işaret gitti not et, tekrarlayınca (ederse) not et kaç kmde bir yanıyor bilelim.
ümidim tekrar yanmaması hiç ama hayırlısı.


araç kaç kmde? kaç kmde siz aldınız kaç km yaptınız? önceki sahibi (varsa) ne koşullarda hangi ilde sürdü biliyorsanız, siz hangi koşullarda sürdünüz.

günlük kaç km yapıyorsunuz tek yön? (çift değil) bu yolda giderken trafik oluyormu? dönerken oluyormu vs bilmekte fayda var.
 

Van Gogh

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
24 Ocak 2017
Mesajlar
124
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Aracın ikinci sahibiyim. Aracı bir sene önce 80.000 km'de aldım. Şu an 106.000 km'de. Aracı benden önceki sahibi genellikle şehir içerisinde kullanmış ben genellikle şehirlerarası yollarda kullandım fakat son 2 aydır işe gitmek için kullanıyorum. Tek yön 25 km kullanıyorum, İstanbul trafiği olduğu için haliyle dur-kalk biraz fazla oluyor.

Bu arada halen daha arıza ışığı yanmış değil, umarım çözülmüştür.
 

Van Gogh

Kayıtlı Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
24 Ocak 2017
Mesajlar
124
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Arıza ışığı tekrar yandı. Aynı uyarıları veriyor, sanırım tam olarak temizleyemedim.
 
Üst