Elinize sağlık. Çözümü yazarak da çok iyi etmişsiniz.Merhabalar,
Genelde bu tarz sorunlar çözülüyor ama kimse 5 dksını ayırıp nasıl çözdüğünü söylemiyor. Sorun yaşayan başka arkadaşlara da yol haritası olması amaçlı neler yaptığımı ve sorunun nasıl çözüldüğünü anlatmak isterim.
Sorun:
Aracın hikayesi önceki mesajda var. Oradan devam ediyorum. Araç 2024 temmuz öncesi modellerden yani GSR2 öncesi ekran kullanıyor. Bu ekran clio ve captur ile ortak kullanılıyor. Touch ve iconlarda yer alan gösterge ekranı. Aracın gösterge panelinin sağ ve sol üst konumunda normalde müzik çalar bilgisi ve yol bilgisayarı verileri olmalıydı ancak bir türlü ilk açılışta bu bilgiler gelmiyor ve ben elle manuel açtığımda da verilerin sıfırlandığını görüyordum.
Çözüm denemesi:
1) Kendi orjinal yetkili servisi yani renaultun kendisi yazılımsal dedi duruma. Oysa yazılımsal bir sorun yalnızca bende değil tüm araçlarda olmalıydı. Aylarca gelmeyen yazılım güncellemesi bekledim. En sonunda da halen gelmedi zaten.
2) Başka bir yetkili serviste aracın gösterge panelini değiştirttim. Ben aracın bu kısmının hatalı olduğunu düşünerek bu yola başvurdum. Kendileri sağolsun değiştirdi ama sorunu çözemeyince onlar da çağrı açıp arıza kodu verdi ve yazılımsal dedi. Ben de artık bu konuyu açmamak üzere aldığım gibi satarım düşüncesine girdim.
3) Aylar sonra yedek parça sitesinde gezerken Megane 4 Sigorta kutusu UPC beyni gibi birşey gördüm. Tamamen rastlantısal. Chatgpt ile araştırmaya başladım. Aracın sorununun bununla alakalı olup olmayacağını araştırdım ve olabilir yanıtını aldım. Buradan ilerledim. Araçla alakalı herşeye mantıklı bir çözüm sunuyor.
Çözüm:
Aracın gösterge paneli değerleri sıfırlıyor. Ben kalıcı hafıza ve beyin olarak düşünmüştüm ama tamamen elektriksel bir olaymış. Yani bir nevi elektrik kesildiği için değerler tutulamıyor. Biz aracı kapatsak bile yol bilgisayarı gibi veriler aracın aküsü çıkarılmadan sıfırlanmıyor normalde. Benim araba her çalışmada aküsü çıkarılmış gibi davranıyor. Ama yalnızca gösterge panelinde bu sıfırlama durumunu görüyorum. Çünkü radyo ve carplay, bluetooth, ambians gibi verileri sıfırlamıyor. Bu da ne demek, göstergeye gelen beslemede sorun var. Kablosal olabilir veya kutuda rölelerde sorun olabilir diye açtık sigorta kutusunu. Tüm kabloları ölçtük, F1 F2(Her iki uçta 12.6 V gördük.) ve F3(Yalnızca ilk pinde 12.6 V gördük, diğeri 0 dı) değerleri olması gerektiği gibiydi. Biz de kabloları ve bağlantıları ittirerek sıkıştırdık. Akünün arka kısmında bir tane daha sigorta kutusu benzeri biryer var. Oradaki klips kırılmış ve rölelerden birinin arasına girmiş, orada enerji voltaj kaybı vardı. O küçük plastik parçayı alınca voltaj düzeldi. Yani kabloları sıkıştırınca da düzelmiş olabilir veya o küçük 1 cmlik plastik parçayı alınca da düzelmiş olabilir. Ekstra hiçbirşey yapılmadı ve sorun düzeldi.
Basit bir elektiriksel sorun farklı olaylara yol açabiliyor. Önce Akü, sonra sigorta kutusu ve röleler, en son bağlantı kablolarını kontrol etmekte fayda var. Servisler bu basit şeyleri dahi kontrol etmiyor. Bu tarz sorunları çözmek de bize kalıyor. Umarım fayda sağlar.
Maalesef Türkiye'de sadece Renault değil, hiç bir yetkili servisin bir şey bildiği yok. Ne ustası biliyor, ne müşteri temsilcisi biliyor. Bir şey bilmedikleri gibi, biliyormuş gibi atıp tutmaları ve karşıdakini aptal yerine koymaları beni çok sinirlendiriyor. Dürüst olmadıklarını söylememe gerek bile yok sanırım. Hiç bir sorunu çözemiyorlar. Yaptıkları, iki filtre ve yağ değiştirip para cukkalamaktan öteye gitmiyor. Böyle olunca da maalesef sorunları kendimiz çözmemiz gerekiyor.