- Katılım
- 9 Eki 2010
- Mesajlar
- 12,738
- Tepkime puanı
- 530
- Puanları
- 113
- Yaş
- 56

Ağız sağlığının genel sağlığa olan etkilerini de ortaya koyarak toplumsal bilincin yükseltilmesini hedefleyen ve 3 yıldır devam eden proje sonuçları Türkiye'nin ağız-diş bakımında sınıfta kaldığını gösterir nitelikte.Signal, Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) işbirliği ile yürütülen projenin basın toplantısında; "Ağzına Sağlık Türkiye" projesi kapsamında yapılan ''Türkiye Ağız ve Diş Sağlığı Araştırması''nın ilk faz sonuçları ve devam eden 3 yıllık ikinci faz çalışmaları hakkında bilgi verildi.
7 bölgeden kırsal kentsel nüfus dağılımını ve 9 farklı yaş grubunu temsilen 3.040 denek üzerinde yürütülen araştırma verileri doğrultusunda altı çizilen en önemli nokta; Türkiye'de ağız-diş sağlığı hijyeni ve bakımı konusundaki toplumsal bilincin düşüklüğü oldu.
[h=4]DİŞ FIRÇASI GİRMEYEN EV VAR! [/h]Unilever Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Yalım Uzun, Türkiye'de bir kişiye yılda 1 tane bile diş fırçasının düşmediğini, her 2 evden birine hiç diş fırçası girmediğini, 3 kişiden birinin dişlerini günde 1 kez dahi fırçalamadığını belirtti. Sürveyans çalışmasına başkanlık eden Prof. Dr. İnci Oktay ise çürüklerin çokluğuna kıyasla kişi başına 1 dolgulu diş bile düşmezken; çürüklerin tedavi edilmek yerine çekildiğine dikkat çekti.FDI Başkanı Dr. Orlando Monteiro da Silva dünya çapında her 10 kişiden 9'unun ağız hastalıkları ile mücadele ettiğini söyledi.
[h=4]HASTALIKLI DİŞ SAYISI 6.17, FDI'IN HEDEFİ İSE 1[/h]TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel ise; batı ülkelerinde diş hekimine gitme sıklığının yılda 5, ülkemizde ise 0.9 olduğuna dikkat çekerek, ''Türkiye'de 0-14 yaş grubunda çürük-dolgulu-çekilen diş değer ortalaması 6.17'dir. Oysa FDI'ın 12 yaş çocukları için hedeflediği değer 1.0'dir'' dedi.