Ucuz SUV piyasası uzun zamandır böyle bir aracın çıkmasını bekliyordu. Ama bunu hangi firmanın yapacağı belli değildi. Renault bu işi ekonomik otomobiller üreten alt firması
Dacia’ya yükledi. İşte 4×4 otomobil dünyasına bomba gibi düşecek otomobil Dacia Duster.
Dacia Duster Rakipleri
Aslında bu sınıfta otomobil yok değil. Uzun yıllardır (1977′den günümüze) satışta olan
Lada Niva, yüksek fiyata düşük konfor sunan
Daihatsu Terios, beklenen ilgiyi göremeyen Suzuki Jimny bu otomobilin en yakın rakipleri. Ama Dacia Duster hiçbirinde olmayan dizel motoru ile geç girdiği yarışta avantajlı bir konumdan başlayacak. Bu araç ile aynı benzer genleri taşıyan başka bir otomobil daha var:
Nissan Qashqai. Duster, Qashqai’nin bazı teknolojik özelliklerini taşıyor ama fiyat ve kalite bakımından onun kadar yüksek değil.
Dacia Duster Tasarımı
Dacia Duster güçlü bir imaja sahip. Abartıya kaçmayan tasarımı sade ancak Dacia genlerine uygun nitelikte. Aracın tamponları ufak çizilmelere dayanacak şekilde yüksek ve sade tasarlanmış. Ön ve arka farları şasinin içine gömülmüşçesine yerleştirilmiş. Bu yanal çizilmelerde ve ufak çarpmalarda farların kırılmaması için önemli bir etken. Aracın sağlam ve kaslı görünmesinde en büyük etken kaslı çamurlukların. Çamurluklar olabilecek en geniş seviyede. Tasarımda olumsuz diyebileceğimiz yer yok değil. Küçük tasarlanan arka yan cam geri çapraz görüşü kısıtlayabilir.
4.31 metre uzunluğa sahip araç, arazi kullanımının yanında şehir içi kullanıma da uygun. Ufak bir karşılaştırma: Qashqai 4.32 m, Terios 4.10 m ve Niva (5 kapı) 4.22 m uzunlukta. Duster’in yüksekliği ise 1.82 m.
Dacia Duster Motorları
Araçta yeni bir motor bulunmuyor. Yani kullanılan motorlar daha önce Renault grubundaki otomobillerde kullanılan motorlar. Aralarında en dikkat çeken ve tutulacağını düşündüğümüz motor 1.5 litre dci 105 beygirlik motor. Dacia Duster’de kullanılacak motorlar şunlar:
# 1.6 16V 110 beygir benzinli
# 1.5 dCi 85 beygir dizel
# 1.5 dCi 109 beygir dizel
Dacia Duster Güvenliği ve Sağlamlığı
Dacia’nın 4X4’ünde elektronik fren dağıtıcı (EBV) ve acil fren yardımı (AFU) fonksiyonlu Bosch 8.1 ABS sistemi kullanıldı. Pasif güvenlik alanında, Dacia Duster’da sürücü ve yolcu hava yastıkları (ülkelere göre) ve 3 noktalı güç limitörlü emniyet kemerleri standart olarak bulunuyor. Versiyonlara göre, iki adet yan hava yastığı sürücü ve yolcu hava yastıklarına ekleniyor. Bunlar yandan çarpışmalarda yolcular için ek bir koruma sağlıyor.
Dacia Duster, Dacia Logan şasisi üzerine inşa edildi. Kendini kanıtlamış bu şasi korozyona karşı yeniden geliştirildi. Logan’dan farklı olarak korozyona (paslanma) karşı direncini arttırmak için şasinin ve kapıların boş bölümleri balmumu ile dolduruldu. Dış bağlantıların sızdırmasını önleme amaçlı macunlar çekildi. Şasinin mekanik parçaları üzerinde ek bakmumu kaplamaları yapıldı. Şasinin altı, çamurluklar, davlumbaz taş ve çakıl sıçramalarına karşı güçlendirildi.
Dacia Duster Arazi Performansı
Dacia Duster dünyanın her yerinde her tür zemin ve yol şartlarında kullanılmak üzere tasarlandı. Bu değişken ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla, Dacia Duster, yüksek ve güvenli sürüş arayışında olan ancak günlük hayatlarında dört çekere gerçekten ihtiyaç duymayan müşteriler için 4X2 versiyon olarak ve daha geniş bir kullanım için 4X4 versiyon olarak mevcut olacak.
Dacia Duster güçlendirilmiş şasisi, yükseltilmiş konumu (200 mm’nin üstünde) ve manevra açıları (rampaya giriş açısı 30° ve çıkış açısı 35°’nin üstünde) sayesinde, gerek SUV (4X2 versiyon) gerekse arazi (4X4 versiyon) kullanımları için uygun bir araç olarak geliştirildi. Dacia Duster sadece arazide kullanım meraklılarına dönük olmayan kullanımı kolay bir 4X4 olarak tasarlandı. Kompakt boyutları ve 4×2 versyionu için 1.180 kg, 4×4 versiyonu için 1.280 kg ağırlığı onu özellikle çevik bir araç yapıyor. İç mekânda orta konsolun altında yer alan (Nissan’dan gelen) eşsiz kumandası sayesinde, Dacia Duster’ın sürücüsü araç kapasitesini ihtiyaçlarına göre kolaylıkla adapte edebiliyor. Bu kumanda 3 farklı kullanım modu arasında seçim yapılmasını sağlıyor:
# Sürücü AUTO modunu seçtiğinde, ön ve arka tekerlekler arasındaki torkun dağılımı zemine tutunma doğrultusunda otomatik olarak yapılıyor. Zemin tutunma koşulları ne olursa olsun optimal bir çekişi sağlamak üzere tasarlanan bu sistem, Dacia Duster’a gerçek 4X4 karakteri kazandırıyor. Normal koşullarda, tork sadece ön tekerleklere aktarılıyor. Çekiş kaybı durumunda veya zayıf tutunma şartlarında, torkun bir bölümü arka dingile aktarılıyor. Zorlu yol şartlarında, tork her iki dingil arasında % 50-50 oranında dağıtılıyor. Bu dağılım Nissan kaynaklı elektromanyetik tork üretici ile sağlanıyor.
# LOCK modunda, sürücü 4X4 moduna elektronik olarak kilitleniyor ve torkun % 50’si arka dingile sürekli olarak aktarılıyor. Bu kullanım kar, çamur, toprak, kum gibi zorlu yol tutuşun olduğu yollarda ve düşük hızlarda tavsiye ediliyor.
# 4X2 modunda, aktarma 2 çeker tekerlek üzerinden yapılıyor. Bu mod iyi yol koşullarında kullanılıyor ve yakıt tüketiminin azaltılmasını sağlıyor.