• Ağımız Büyüyor!

Güncel tartışmalar, etkinlikler ve anlık paylaşımlar için bizi sosyal medyadan da takip edin.

İlk aracım

hgurbuz78

Kayıtlı Üye
34-İstanbul
Herkese merhaba. 48 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. İlk kez araç aldım. Şu malum xxxoto, xxxevim vs firmalar olmasa bunuda alamazdım heralde. 2021 model. 1.0tce X tronic cvt. 106 binde aldım. Galeriden aldım. Araç daha önce şirket aracı olarak kullanılmış. 06 plaka. Ankara'da bir bankada kullanılmış. Birazda hor kullanılmış. Param buna yettiği için (750k) bunu alabildim. Satıcı aracın ön kaporta. Sağ sol ön kapı boyalı olduğunu söyledi ama. Yamanlarda üçü de değişen çıktı. Zaten sağ sol koltuk airbagler de daha önce patlamış ve işlemli olarak rapor aldı. Ucuz etin yahnisi dedik aldık. Bundan sonra ciddi sıkıntı olacak olan intercooler hortumu değişimi yaptım. Ayrıca yüksek düzey su kaçağı da kalorifer tesisatından çıktı. Onuda yaptırdım. Şu anda çok sorun yok. Temmuz 15 de aldım. 8 Ağustos da İstanbul, Ankara, Nevşehir, Tokat, Sivas, Nevşehir, Ankara, İstanbul olarak tatilimi geçirdim. Yamanlarda cihazda yüksek motor sıcaklığı uyarısı da vardı. Aracı üzerime aldıktan sonra Renault uygulamasını indirip geçmiş servis kayıtlarına baktım. Resimlerde eklemeye çalışacağım. Ayrıca asıl sorunumu da video eklenebiliyorsa eklemeye çalışacağım. Olmazsa resimleri eklemeye çalışacağım. En son Karasuya gidip 2 gün kaldım. Dönüşte birden hararet uyarısı verdi ve hemen kenara çektim. Su kalmamıştı. Ekledim yeniden motoru çalıştırdım baktım ki radyatöre yakın bir yerden aracın altından su akıyor. Hemen çekici çağırıp Karasu da tanıdık ustaya götürdüm. Radyatör hortum kelepçesi çıkınca hortum zarar görmüş. Ekleme yaptı usta ve İstanbul'a geldim. İstanbul'da ustama gidip aracı bıraktım. Full hortum set değişti. Bu sorunu da atlattık çok şükür. Aracı asla yüksek baskı altında kullanmadım. Hız yapmayı zaten sevmem. Otobanda hız sabitleyici yapıp 110km hiç geçmedim. Ustam benden değilse bile bir önceki kullanan kişi hararet yaptırmış ve o şekilde kullanmış olabileceğini söyledi. Ayrıca bu araçlar alüminyum blok olduğu için çok dikkatli olmamı söyledi.
Şimdi gelelim en büyük sorunuma. Mesela aracı 1 saat falan kullandım bugün. İstanbul'da hava 30 derece üstüydü. Diyelim ki yokuş aşağı bir yere geldiniz. Daha önce uzun yolda başıma geldi ama sorun olmayacağını söylediler. İstanbul'da bugün maslakdan Hacıosman Sarıyer de test ettim. Vited D de iken yokuş inerken, hava sıcak iken, 1 saat üstü sürüş yapmış iken ayağım frende ve araç destek için motor frenini yapıyor. 2500 deviri geçip 3000 devire yaklaşınca yada 3000 devir üstüne çıkınca hemen yolda kayma uyarısı ve servis anahtar ışığını yakıyor. Sonra lastik basınç uyarısını yakıp söndürüyor. Bir süre sonra bu üç ışık sabit kalıyor. Her hangi bir yerde durup kontak kapatıp yeniden çalıştırınca bu ışıklar sönüyor. Uzun yoldan geldiğimde sorunu ustaya anlattım fotoları gösterdim. Cihaza bağladı. Cihazda arıza çıkmadı. Yapay zekâ da sorduğumda şanzıman ile ilgili olarak sanzimanda bulunan kaptorlar ile ilgili olabileceğini söyledi. Ayrıca yaklaşık 50 yıldır ustalık yapan ve ununu elemiş eleğini aşmış bir usta abimizde benzer bişey söyledi. Bugünkü ışık uyarılarının videosunu çekip ustama yolladım. Pazartesi getir makineye bağlayıp bakalım dedi.
Sizce bu sorun neden kaynaklanıyor? Lütfen fikirlerinizi ve yorumlarınızı esirgemeyin.
Herkese hayırlı akşamlar.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20260912_205010_Gallery.webp
    Screenshot_20260912_205010_Gallery.webp
    40.3 KB · Görüntüleme: 1
  • Screenshot_20260912_205035_Gallery.webp
    Screenshot_20260912_205035_Gallery.webp
    43.6 KB · Görüntüleme: 1
  • Screenshot_20260912_205102_Gallery.webp
    Screenshot_20260912_205102_Gallery.webp
    45.6 KB · Görüntüleme: 1
  • IMG-20260908-WA0009.webp
    IMG-20260908-WA0009.webp
    28 KB · Görüntüleme: 1
  • IMG-20260908-WA0011.webp
    IMG-20260908-WA0011.webp
    24.9 KB · Görüntüleme: 1
  • IMG-20260908-WA0012.webp
    IMG-20260908-WA0012.webp
    23.3 KB · Görüntüleme: 1
  • IMG-20260908-WA0013.webp
    IMG-20260908-WA0013.webp
    25.3 KB · Görüntüleme: 1
  • IMG-20260908-WA0010.webp
    IMG-20260908-WA0010.webp
    20.9 KB · Görüntüleme: 1
Öncelikle aracınız hayırlı olsun, güzel günlerde güle güle kullanın inş. Diğer sorunlarınıza gelecek olursak aracınız 1.0 motor, yani özellikle şehir içersinde az yakması için tasarlanmış iş görecek bir alet. Hararet vb problemlerinizi düzenli takip etmeniz daha büyük hasarların önüne geçecektir. Son yazdığınız problemler ile ile ilgili olarak benim aklıma şanzımanın ısınması ihtimali geldi. O bölgede bulunan herhangi bir elektronik tam olarak görevini yapamıyorsa bu şekilde birden fazla arıza bildirimini tetikliyor olabilir.

• Beğen
Tepkiler: hgurbuz78
Öncelikle aracınız hayırlı olsun, güzel günlerde güle güle kullanın inş. Diğer sorunlarınıza gelecek olursak aracınız 1.0 motor, yani özellikle şehir içersinde az yakması için tasarlanmış iş görecek bir alet. Hararet vb problemlerinizi düzenli takip etmeniz daha büyük hasarların önüne geçecektir. Son yazdığınız problemler ile ile ilgili olarak benim aklıma şanzımanın ısınması ihtimali geldi. O bölgede bulunan herhangi bir elektronik tam olarak görevini yapamıyorsa bu şekilde birden fazla arıza bildirimini tetikliyor olabilir.
Evvela değerli temennileriniz için çok teşekkür ederim.
Çok daha iyileri isteyenlerin olsun.
Sizce yokuş aşağı inerken devrin yükselmesi ile beraber şanzıman ısınırmı? Motordan yada şanzımandan anlamam.
Şanzıman üzerinde bulunduğu söylenen kapturlar (sensörler) bu ısıyı algılayıp beyne sorun olduğunu mu yolluyor acaba?
Çünkü hatadan sonra gösterge ekranında herşeyin hatasını veriyor. Bunlar nedir. TPW kontrol edin, ESC kontrol edin, yokuş kalkış kontrol edin gibi gibi bir dizi hatayı sürekli döndürüyor ekranda.
Dediğim gibi sürüşe bir etkisi yok. Yada kontak kapatıp sonra yeniden çalışınca uyarılar gidiyor.
ilginç olan kısım beyne cihaz bağlayınca hatayı vermemesi.
Örnek olarak şu yapay zekâ konuşmasına bir göz gezdirebilir misiniz?

İlk tavsiyem müsait bir zamanda akünüzü ölçtürün, özellikle sıralı uyarılarda akü zayıflığı sebep olabiliyor. Bunun dışında yapay zekanın da dediği gibi şanzıman yağını kontrol ettirin.

• Beğen
Tepkiler: hgurbuz78
İlk tavsiyem müsait bir zamanda akünüzü ölçtürün, özellikle sıralı uyarılarda akü zayıflığı sebep olabiliyor. Bunun dışında yapay zekanın da dediği gibi şanzıman yağını kontrol ettirin.
Evet hocam. Üzerinde olan akü baya bi garip marka bişey. Akü tablasında bile ufak duruyor.
Start stop düzgün çalışıyor ama, mesela bir yerde durup 4 lü sinyalleri yakıyorum. Eğer 5 dk falan geçse küçük gösterge ekranında akü zayıf diyor. Sonra aracı çalıştırınca akü şarj oluyor diyor.
Akü olarak Nevşehir serviste start stop destekli Mutlu tavsiye etmişlerdi. Genel olarak 12V 60 yada 70Ah olanlar uyumluymuş.
Sizin öneriniz ne olur yeni akü olarak?
Biraz araştırma yaptığımda Varta iyi diyorlardı.
Şanzıman yağını kontrol ettirin derken, yenilemeden mi bahsediyorsunuz? Nasıl oluyor?

Geri